Ambitious Pro Gymnastics

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Acro

E-mail Afdrukken PDF

APGAcrobatische gymnastiek is een groepssport die kracht, evenwicht en lenigheid combineert met de elegantie van ballet en dans, en het spektakel van acrobatische elementen.
De oefeningen worden gebracht op een verende vloer van twaalf bij twaalf. Ze worden uitgevoerd op muziek en duren maximaal twee en een halve minuut. De jury beoordeelt de uitvoering op artistiek en technisch gebied. Ook de moeilijkheid van de balans-, tempo- en individuele delen speelt een rol in de eindscore.
In acrobatische gymnastiek, kortweg acro, worden geen toestellen gebruikt.
De teams gebruiken hun partner als basis om evenwichtsdelen op de grond of salto’s in de lucht uit te voeren.

Een team bestaat uit een sterke onderpartner(s) en een lichte bovenpartner. De bovenpartner en de onderpartner moeten goed op elkaar ingespeeld zijn. De timing is vooral bij tempo onderdelen van groot belang. Als de bovenpartner salto’s aanleert, wordt een lounge gebruikt om op een veilige manier tempodelen te oefenen. Bij balanselementen wordt er een evenwichtshouding aangenomen.Deze moetminimaal drie seconden worden gehouden.

We vinden in deze discipline naast jongens paren, meisjes paren en gemengde paren, ook groepen die bestaan uit drie meisjes of vier jongens.
Bij wedstrijden worden een balansoefening, een tempo-oefening en/of een oefening waarin beide onderdelen gecombineerd (combined) zijn, geturnd.
Er bestaan verschillende wedstrijdniveaus gaande van recreatief (Recre@acro) tot het hoogste wedstrijdniveau (A-niveau en internationaal).

 

 

Laatst aangepast op vrijdag, 02 september 2016 12:25
You are here: Acro